top of page
Ömer Faruk Usluoğlu

RÜZGAR TÜRBİNİNDE KULLANILABİLECEK UYGUN DİREKLER

Güncelleme tarihi: 10 May



Rüzgar türbinlerinde direk bileşeni ve ankraj (zemine gömülen kısım) sistemi türbin ana temelini oluşturmaktadır. Direk düzgün bir zemine türbin üreticisi tarafından tavsiye edilen ölçü ve tiplerde ankraj sistemleri kullanılarak sabitlenmelidir. Aksi takdirde direk rüzgar kuvvetleriyle sürekli farklı yönlerde esnemeler yaparak gövde parçalarının yorulmasına ve bu sebeple ani kırılmalar oluşmasına neden olabilir. Kısaca direk ve zeminin rijitliği (sağlamlığı) türbinin uzun yıllar sorunsuz çalışabilmesi için en gerekli birleşendir. Bu direkler yaptırılacak veya ikinci el olarak tedarik edilecekse mutlaka sağlam, doğrusal ve korozyon açısından dayanıklı direkler olmalıdır.

O halde rüzgar türbinlerinde kullanabileceğiniz direk çeşitlerini görseller ve yazılı açıklamalarla tanımlayalım. Burada dikkat edilmesi gereken husus, türbin üreticisi tarafından statik, titreşim analizi, gerekli burkulma ve maksimum yer değiştirme hesapları yapılmış direklerin kullanılmasıdır. Rüzgarın 15 m/s üstü değerlerde yoğun olduğu bölgelerde mutlaka gerdirme halatları kullanılmalı ve bu halatlar direğin orta üst taraflarından bağlanarak konumlandırılmalıdır.


A) Flanş Bağlantılı Kademeli Boru Kesitli Direkler

Direklerde en yüksek gerilmeler direk alt kısımları üzerinde oluşacağından alt kısım daha büyük çaplar ve et kalınlıklarında iken, üst kısımlara doğru boru çapını ve kalınlığını azaltarak mukavemet ve maliyet açısından optimal seviyede bir direk elde edilmiş olunur.



Bu direkler kademeli bağlantılı olduğundan montajı daha kolay ve sevk edilme açısından daha avantajlı konumdadırlar.


B) Poligonal Kesitli Konik Direkler


Bu tip direkler ise aydınlatma, baz istasyonları, tabelalar, kameralar gibi bir çok sistemde kullanılmaktadır. Poligonal direkler çokgen kesitli direklerdir. Sıcak daldırma işlemi uygulanan bu direkler 25-30 yıl arası gibi sürelerde dış ortamlara dayanabilirler.



Poligonal tip direklerde de üst kısım yüküne göre direk belli konik açılarla üste doğru çap azalarak devam eder. Poligonal direkler rüzgar türbinleri için uygun olabilecek direklerdir. Türbin kurulacağı bölgenin maksimum rüzgar hızına, türbin rotor alanına ve türbine etkiyen maksimum kuvvet parametrelerine göre gerekli hesapları yapılarak direğin et kalınlıkları, kesit çapları ve boyu elde edilmiş olur. Türbin üreticinizden aldığınız türbine uygun direk ölçülerin alabilirsiniz.


C) Kafes Tipi direkler


Kafes direkler elektrik nakil hatları, elektrik dağıtımı gibi işlemlerde kullanılan daha, tasarımları açısında oldukça mukavemetli eski tip direklerdir.


Bu direkleri ikinci el olarak geri dönüşüm firmalarından temin edebilirsiniz. Türbin üreticinize danışarak ölçü onayları alarak bu direkleri de verilen ölçülerde toprağa gömme şeklinde ankrajlayarak sağlıklı bir kurulum gerçekleştirebilirsiniz. (Detaylı bilgi ve uygunluk için mutlaka türbin üreticinizle görüşerek onay alınız.)

Daha bilgilendirici yazıları sizlere sunmaya devam edeceğiz. Sağlıcakla kalın. Görüşmek üzere...

170 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Komentarze


bottom of page